menusearch
royanpajooh.ir

خدمات تخصصی آبزیان

 جستجو
چهارشنبه بیست و هشتم اسفند ۹۸
(0)
(0)
خدمات تخصصی آبزیان

از آنجا که استان چهارمحال و بختیاری قطب پرورش ماهیان سردابی کشور است، آزمایشگاه رویان پژوه طی سالیان تجربه کاری و تامین نیاز مشتریان ارجمند گام بلندی در این عرصه برداشته و با طراحی پرایمر اختصاصی ویرو سهای بیماریزا در قزل آلا و تشخیص مولکولی باکتریهای پاتوژن در ماهی پنل خود را به یکی از دقیقترین و کاملترین نمونه های کشوری تبدیل کرده است. خدمات اختصاصی آبزیان آزمایشگاه رویان پژوه به شرح زیر است:

 

ردیابی ویروس های بیماری زا در ماهی به روش PCR

ویروس های IPN, IHN و VHS از کشنده ترین عوامل بیماری زا در در آبزیان بوده و هیچ درمانی ندارند. از این رو تنها راه مقابله با آنها پیشگیری است. به منظور پیشگری ضروری است تمامی بچه ماهی های خریداری شده (حتی در صورتی که هیچ علامت بیماری و تلفات نداشته باشند) قبل از بارگیری توسط آزمایشگاه مورد سنجش قرار گیرند. به علاوه در صورتی که پس از تخلیه ماهی در مزرعه تلفات سنگین مشاهده شود، تعیین وجود یا عدم وجود عوامل ویروسی در انتخاب سیاست های درمانی نقش سازنده دارد. 

ردیابی این ویروس ها و تایید سلامت ماهی به روش RT-PCR انجام میگیرد. از آن جا که ویروس های نامبرده و به خصوص ویروس IPN جهش ژنتیکی بسیار زیادی دارند، طی گذر زمان سویه های بیماری زا در ایران با سایر نقاط جهان تفاوت چشمگیر پیدا کرده و سویه های بومی در ایران شکل گرفته اند. به علاوه این سویه ها هر ساله دچار تغییر شده و دیگر با پرایمر قبلی قابل شناسایی نیستند. از این رو ردیابی این ویروس ها نیازمند طراحی اختصاصی جهت شناسایی سویه های بومی بوده و به روز رسانی سالانه پرایمر تشخیصی ضرورت دارد.

پرایمر طراحی شده توسط تیم تخصصی آزمایشگاه رویان پژوه کاوش پویا یک پرایمر بومی و کاملا اختصاصی است که هر ساله مورد بازبینی و به روز رسانی قرار می گیرد. این پرایمر تمامی سویه های گزارش شده در ایران را ردیابی کرده و نتایج علاوه بر تکرار پذیری بالا با شرایط مزرعه نیز مطابقت کامل دارند.

 

تعیین سویه و جنس باکتری بیماری زا به روش Colony-PCR

از بین باکتری های بیماری زا در قزل آلا شش گونه رایج شامل  Aeromonas hydrophila، Aeromonas salmonicida، Streptococcus iniae، Lactococcus garvieae،  Vibrio anguillarum و Yersinia ruckeri در این آزمایشگاه به روش Colony-PCR مورد تشخیص قرار می گیرند. 

استفاده از تکنیک Colony-PCR نه تنها زمان تشخیص را نسبت به روش های میکروبیولوژی کاهش داده است بلکه امکان ردیابی دقیق و بی نقص باکتری های نامبرده را نیز فراهم می کند. از آنجا که در این روش، PCR بر روی کلنی های رشد یافته در محیط کشت آگار انجام می گیرد، یکی از اشکالات PCR معمولی مبنی بر شناسایی باکتری های مرده و یا کم تعداد نیز برطرف شده است.

 

توصیه آنتی بیوتیک موثر به روش انتشار از دیسک

آنتی بیوگرام اختصاصی آبزیان در آزمایشگاه رویان پژوه کاوش پویا

از آنجا که قزل آلا حیوانی خون سرد است، باکتری های بیماری زا در آن شرایط رشد کاملا متفاوت نسبت به نمونه های معمول در آزمایشگاه های دامپزشکی از جمله طیور و یا چهارپایان دارند. از این رو به منظور جداسازی باکتری های بیماری زا و تعیین آنتی بیوتیک موثر به امکانات اختصاصی، محیط های کشت تخصصی و تکنسین آموزش دیده و مجرب نیاز است. به علاوه انتخاب بهترین ارگان یا ارگان ها، جهت نمونه گیری برای هر بیماری نیازمند علم کافی و رعایت اصول آسپتیک است که در آزمایشگاه رویان پژوه کاوش پویا تمامی موارد یاد شده به بهترین شکل ممکن انجام میشوند.

 

ردیابی قارچ و انگلهای پوست و آبشش

مشاهده میکروسکوپیک انگل ایک در قزل آلا توسط آزمایشگاه تخصصی آبزیان رویان پژوه کاوش پویا

انگل های خارجی یکی از عوامل بازدارنده رشد و گاها کشنده در ماهی هستند. انگل ایک مهم ترین انگل خارجی در قزل آلا بوده که در ماهی های زیر ده گرم باعث تلفات سنگین میشود. از آنجا آلودگی به انگلهای پوستی در ابتدا هیچ گونه علائمی ندارد و پس از همه گیری تلفات سنگین شروع میشوند توصیه می شود به صورت دوره ای و به خصوص در زمان تغییر فصل که تغییرات دمای آب را شاهد هستیم، ماهی ها مورد بررسی قرار گیرند. تنها راه تشخیص انگل های خارجی در ماهی به شکل میکروسکوپیک و توسط دکتر متخصص است. 

 

سنجش سلامت و کیفیت آب

کیفیت آب به طور مستقیم بر رشد و سلامت آبزیان تاثیر می گذارد. به منظور پرورش قزل آلا آب ورودی مزرعه باید عاری از هرگونه آلودگی مدفوعی، ویروسی و انگلی باشد. آب خروجی استخر باید حداقل حاوی 6mg/lit اکسیژن و حد اکثر 10mg/lit کربن دی اکسید باشد. به علاوه آمونیاک بالاتر از 1 و نیترات بالاتر از 50mg/lit کشنده هستند. به یاد داشته باشید با افزایش دمای آب سطح اکسیژن کاهش یافته و با افزایش تراکم مواد سمی افزایش می یابند از این رو بررسی دوره ای موارد یاد شده ضروری است. 

 

سنجش سلامت و کیفیت خوراک

کیفیت سنجی خوراک شامل آنالیز شیمیایی، انجام آزمونهای میکروبی و سم شناسی است که تماما در آزمایشگاه رویان پژوه کاوش پویا انجام میشوند. آنالیز شیمیایی می تواند اجزای تشکیل دهنده خوراک و کیفیت آن مانند درصد پروتئین، چربی، خاکستر، رطوبت، TVN، پروکسید، قابلیت هضم و ... را نشان دهد که نمایانگر سلامت، تازگی و کیفیت مواد تشکیل دهنده خوراک و انطباق آن با مشخصات مندرج بر روی محصول است. آزمون های میکروبی و سم شناسی نیز عاری بودن خوراک از باکتریهای بیماری زا مانند سالمونلا، ایکولا و سمومی مانند آفلاتوکسین را مورد تایید قرار میدهند. 

 

 

راهنمای ارسال نمونه:

  • به هیچ عنوان ماهیهای مرده به آزمایشگاه ارسال نشود.
  • حداقل 5 عدد ماهی سالم و 5 عدد ماهی دارای علائم بیماری به آزمایشگاه ارسال شوند. در ماهیهای زیر 10 گرم الزامی است حداقل 30 عدد ماهی به آزمایشگاه ارسال شود.
  • بهترین حالت ارسال ماهی به صورت زنده است بااین حال درصورتی که به علت مسافت زیاد امکان ارسال ماهی زنده وجود ندارد، ماهیها به شکل زنده از استخر گرفته شده و پس از مرگ، ماهیهای سالم در یک پلاستیک و ماهیهای بیمار در پلاستیک دیگر قرار داده شده و پلاستیکها علامتگذاری شوند. یخ را داخل پلاستیک مجزا گذاشته و بر روی پلاستیکهای حاوی ماهی قرار داده و در اسرع وقت به آزمایشگاه منتقل کنید.
  • بررسی دقیق انگلهای پوست و آبشش تنها در صورتی امکانپذیر است که ماهیها به صورت زنده به آزمایشگاه ارسال شوند. در غیر این صورت احتمال خطا وجود دارد.
  • درصورتی که امکان ارسال نمونه در ساعت کاری آزمایشگاه ممکن نباشد میتوانید نهایتاً 12 ساعت ماهیها را در یخچال (در حالتی که منجمد نشوند) نگهداری کرده و روز بعد به آزمایشگاه ارسال نمایید.
  • جهت ارسال نمونه آب، ضروری است ظرف نمونه برداری لبالب پر شده به طوریکه هیچ حباب هوایی داخل ظرف باقی نمانده و در مجاورت یخ نهایتاً طی 2 ساعت به آزمایشگاه ارسال شود. جهت بررسی گازهای محلول و سموم، نمونه باید از خروجی استخر و جهت بررسی سلامت میکروبی آب ورودی، نمونه باید از آب ورودی استخر تهیه شود.
  • از آنجا که در اثر حرارت، تابش نور و گذر زمان برخی موارد مانند پروکسید، TVN و ... افزایش مییابند ضروری است نمونه در اسرع وقت به آزمایشگاه ارسال شود. در غیر این صورت تا زمان ارسال داخل یخچال نگهداری شود.

 

گالری تصاویر محصول
روش نمونه برداری از مغز ماهی جهت جداسازی باکتری ها و ویروس های بیماری زا توسط تیم تخصصی آزمایشگاه رویان پژوه کاوش پویا
 روش نمونه برداری استریل از کلیه قزل آلا جهت جداسازی عوامل بیماری زا باکتریایی و ویروسی در آزمایشگاه رویان پژوه کاوش پویا
 روش نمونه برداری از پوست و آبشش ماهی جهت بررسی انگل های خارجی در آزمایشگاه رویان پژوه کاوش پویا
 بررسی ماکروسکوپیک آبشش قزل آلا جهت گمانه زنی وجود بیماری های انگلی و باکتریایی آبشش و کیفیت آب در آزمایشگاه رویان پژوه کاوش پویا
تصاویر
بیشتر
instagramtelegramaparat
نظرات کاربران
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

بستن
*نام و نام خانوادگی
* پست الکترونیک
* متن پیام

0 نظر