زمانی که یک مزرعه پرورش آبزیان درگیر بیماری های ویروسی میشود این تلفات تا چه زمانی ادامه دارد ؟
بیماری های ویروسی در قزل آلا و دیگر آبزیان هیچ درمانی ندارند و اگر یک مزرعه درگیر بیماری های ویروسی شود نه آنتی بیوتیک و نه عفونی کننده و نه هیچ داروی دیگری آنچنان تاثیری نخواهد داشت. اگر مزرعه شما درگیر شود به اجبار باید منتظر شوید تا تلفات کاهش یابد.
پیک بیماری های ویروسی شکل خاصی دارد به صورتی که تلفات در ابتدا صفر است و به سرعت بالا میرود و این فاصله زمانی کمتر از بیماری های باکتریایی است. به طور مثال اگر در بیماری های باکتریایی تلفات کم کم بالا میرود در بیماری های ویروسی افزایش تلفات این گونه نیست و تلفات ناگهانی رخ میدهد یعنی ابتدا تلفات صفر است و طی یکی دو هفته بسیار افزایش مییابد. میزان تلفات بسته به تعداد ماهی در مزرعه متفاوت است.
تلفات ویروسی از دو الگو پیروی میکندیا تلفات ویروسی در هفته اول به صورت بسیار زیاد و سریع بالا میرود و تلفات ۲۰ تا ۳۰ درصد و حتی بالاتر را نشان میدهد و در مقابل تلفات بسیار سریع پایین میآید اما در حالت دوم اگر تلفات به کمتر از ۱۰ درصد رسید تلفات تا جایی ادامه پیدا میکند تا همان درصد تلفات که قراراست بگیرد در طول زمان از مزرعه حذف کند. برای مثال اگر تلفات ۱۰ درصد شد ممکن است تا شش ماه ادامه یابد اما کم کم تا نهایتاً ۲۰ تا ۳۰ درصد ماهی ها را از بین ببرد این که نهایتاً چند درصد ماهی ها از بین میروند به یک سری عوامل بستگی دارد.
برخی ویروس ها حاد هستند یعنی قوی هستند و به صورت ژنتیکی توانایی از بین بردن میزان بیشتری از ماهی ها را دارند ولی برخی ویروس ها ضعیف هستند و توانایی از بین بردن شمار زیادی از ماهی ها را ندارند اما با فرض اینکه یک ویروس وارد مزرعه شود و بسته به شرایط مزرعه که مهمترین آنها دمای آب است این دو الگوی گفته شده را در پیش میگیرد یا تلفات شدید بالا میرود و پایین میآید یا آرام آرام و کم بالا میرود و آرام آرام و با سرعت پایین تلفات پایین میآید. تشخیص دقیق بیماری ها از مواردی است که شما باید قبل از هر اقدامی انجام دهید و متوجه شوید که تلفات به علت کدام دسته از بیماری ها یعنی ویروس ها،باکتری ها ،انگل ها و یا مسائل مدیریتی رخ میدهد.