مرگ و میر زمستانه در قزل آلا
آیا برای شما به عنوان پرورش دهنده قزل آلا یا دیگر ماهی ها پیش آمده که در اوج زمستان(زمستان هایی که دمای آب بسیار پایین است ) دچار تلفات شوید؟ تلفاتی که ناشی از عفونت نیست و یک تلفات جدید است.
بررسی این بیماری در سه بخش اهمیت دارد.1- این بیماری چیست؟2-راهکار تشخیص و درمان چگونه است؟3- راهکار پیشگیری که مهم ترین قسمت برخورد با این بیماری است چگونه است؟
مرگ ومیر زمستانه(winterkill)یک بیماری قارچی است. قارچ ها در حالت عادی نمیتوانند باعث بیماری شوند اما زمانی که سیستم ایمنی ماهی به طریقی تضعیف شود قارچ میتواند به سیستم ایمنی بدن ماهی چیره شود و ماهی را بیمار کند.
علت مرگ ومیر زمستانه این بیماری قارچی چیست؟ در زمستانهایی که دمای آب بسیار پایین است به دنبال کاهش دما سیستم ایمنی ماهی نیز به شدت ضعیف میشود پس همان ماهی که در حالت عادی بیمار نمیشد اکنون حساس است و به راحتی بیمار میشود و دراین حالت بیماری قارچی مرگ و میر زمستانه دیده میشود.
آنچه شما در مزرعه مشاهده میکنید شامل: تلفات،دیدن حالت کرکی روی پوست به رنگ سفید یا قهوه ای است. اما گاهی حتی کرک ها دیده نمیشوند و شما به گمراهی کشیده میشوید و با بیماری های دیگر اشتباه میگیرید و درمان های غلط را انجام میدهید.
2- راهکار تشخیص و درمان: زمانی که به وجود بیماری شک کردید اولین قدم این است که نمونه را به آزمایشگاه ارسال کنید تا دقیقا مشخص شود که مشکل ماهی چیست. این نکته اهمیت دارد که بدانید ماهی شما درگیر قارچ شده است یا نه.
در قدم بعدی اگر درگیر قارچ شده ایا بیماری های دیگری مثل عفونت باکتریایی، درگیری های ویروسی و یا درگیری های انگلی دارد یا نه.
در گام سوم پس از اینکه مشخص شد بیماری ماهی چیست و با فرض اینکه بیماری ماهی شما عامل قارچی باشد باید بدانید چند راهکار درمانی وجود دارد.
یکی از ساده ترین و بی خطر ترین راه های درمانی استفاده از نمک است. نمکی که با دوز پایین و به صورت مداوم روی ماهی قرار گیرد.
استفاده از سنگ نمک از نمک پودری بهتر است چون نمک پودری به سرعت حل میشود اما سنگ نمک به تدریج حل میشود.اگر سنگ نمک در دسترس ندارید نمک ها را درون گونی بریزید تا آرام آرام حل شوند.
این نکته را باید بدانید درمان این بیماری بسیار زمان بر است حداقل یک ماه و معمولا تا دو سه ماه به طول میانجامد.
3-پیشگیری، مهم ترین مسئله در بیماری پیشگیری است.شاید به این مورد فکر کنید که پرورش دهنده دیگری در چندین متر بالاتر با همین آب همین سایز ماهی را پروش میدهد چرا ماهی مزرعه دیگر درگیر بیماری نشده است و تنها مزرعه شما درگیر شده است؟ این مسئله به علت استرس طی دوره پرورش ماهی است. یعنی پرورش دهنده مجاور طی 6ماه گذشته یعنی پاییز و تابستان گذشته چگونه با ماهی برخورد کرده است.
راه پیشگیری از بیماری این است که به گونه ای ماهی را پرورش دهید که ماهی یک زندگی آرام و بدون استرس داشته باشد و در این محیط پرورش یابد. این مهم نیست شما طی یکی دوهفته گذشته چه اقداماتی انجام دادید6ماه گذشته یعنی پاییز و تابستان گذشته اهمیت دارد.
در طی زمستان چند نکته باید رعایت شود اولین نکته این است که کاری که موجب وارد شدن استرس به ماهی میشود را انجام ندهید.
دومین نکته این است که کاری نکنید که پوست ماهی آسیب ببیند یا حتی زخم های زیر پیدا کند. چون اگر زخم شود قارچ روی زخم سوار میشود و سرعت بیماری افزایش پیدا میکند.
سومین نکته این است که به ماهی بیش از حد غذا ندهید(کمتر از حد استاندارد غذا دهید) و وقتی درگیر بیماری میشود به ماهی آنتی بیوتیک ندهید. برای نکات گفته شده این موارد را باید در نظر داشته باشید ماهی را نباید رقم بزنید، نباید ماهی را جابه جا کنید، به ماهی نباید بیش از حد یا به صورت نامنظم خوراک دهید.